Srílanská kuchyňa je skutočne unikátna. Tradičné jedlá sú veľmi pálivé, ale naozaj chutné, jedlá pripravované pre turistov v hoteloch a reštauráciach sú prispôsobené západnému štýlu, sú menej pálive a menej korenené.
Národné srílanské jedlo je jednoznačne "rice & curry", (ryža a kari). Kari je istý druh ragú, teda rôzne druhy, na malé kúsky nakrájaného mäsa, ryby alebo zeleniny, podávané väčšinou v hustej omáčke, často krát varené s kokosovým mliekom. Ako príloha slúži ryža alebo rôzne druhy placiek. Pripravuje sa mäsové kari - kuracie, rybacie, bravčové, kalamáre alebo krevety v kari omáčke, zeleninové - tekvicové, zemiakové, zo zelených fazuliek, šošovicové, kapustové, baklažánové, z chlebovníka a dokonca aj z ovocia ako papája, banány alebo mango, ochutené množstvom korenín - chilli, kurkuma, škorica, zázvor, koriander, rasca, cesnak, kardamón a iné. Najčastejšie sa podáva veľka misa ryže, jedno mäsové kari, 3-4 zeleninové kari a chrumkave placky papadam. Po celej Srí Lanke sa pripravuje množstvo rôznych druhov kari, takže svoje obľúbené si môže vybrať naozaj každý. Srílančania jedia rice & curry na raňajky, obed aj večeru, s menšími obmenami.
Pri stolovaní na Srí Lanke sa nepoužíva príbor a je sa prstami pravej ruky. Podľa miestnych zvyklostí si totiž jedine takto dokážete jedlo skutočne vychutnať.
Ďalším obľúbeným jedlom je smažená ryža alebo rezance. Základom je ryža alebo rezance, osmažené so zeleninou, vajíčkom, chilli, krevetami, kuracím mäsom, rybou alebo párkom.
Na pobreží určite ochutnajte úžasne čerstvé morské ryby a morské plody, ako krevety, kraby, kalamáre, chobotnicu alebo homára, najčastejšie podávané s hranolkami a šalátom.
Na Srí Lanke sú takmer na každom rohu malé stánky s pouličným občerstvením, ktoré ponúkajú veľmi obľúbené tzv. "short eats". Sú to rôzne smažené drobné jedlá, ktoré sú väčšinou pikantné vo vnútri. Medzi najoblúbenejšie patria:
- rotti - tenké palacinky z ryžovej múky plnené pikantnou zmesou - najčastejšie zeleninovou, s vajíčkom, so zemiakmi alebo s kuracim mäsom
- kottu rotti - sú vlastne placky rotti, nasekané na drobné kúsky a osmažené s chilli, zeleninou alebo mäsom
- samosa - smažené plnené taštičky, väčšinou trojúholnikoveho tvaru
- egg hoppers - chrumkavé palacinky v tvare misky s vajíčkom uprostred
- rolls - tenučké placky, najčastejšie z ryžovej múky, plnené zeleninou, zemiakmi alebo mäsom, zrolované a vypražené na oleji
- vadai - smažené strukovinové placky (najčastejšie z červenej šošovice alebo cíceru), ochutené množstvom korenín, majú rôzne tvary
Dezerty a ovocie
Typické srílanské dezerty sú veľmi sladké. Medzi najrozšírenejšie patrí:
- wattalappam - puding z kokosového mlieka a vajec s palmovým cukrom, kešu orieškami a korením ako kardamón alebo klinčeky
- curd & honey - prírodný jogurt z byvolieho mlieka, preliaty sladkým sirupom z palmy kithul
- kiribath - ryžový puding, veľmi rozšírený po celom ostrove, podáva sa hlavne pri sviatočných príležitostiach a oslavách (napr. na Nový rok, narodeniny a iné)
- kavum - smažené pečivo z ryžovej múky a kithulu, znamé aj ako oil cake (olejový koláč)
Vynikajúcim dezertom môže byť samotné ovocie. Na Srí Lanke rastie neuveriteľné množstvo exotického ovocia, ktoré chuti naozaj fantasticky. Medzi najrozšírenejšie patria banány, papája, ananás, melóny, niekoľko druhov manga, avokádo a guave. Nenechajte si újsť možnosť ochutnať menej známe druhy, ako napriklad rambutan - chlpaté guličky s bielou dužinou, chuťovo podobné liči, jackfruit (chlebovník) - najväčšie ovocie na svete, mangostan - guľaté ovocie veľkosti jablka, s hrubou tmavofialovou šupkou, ktorá ukrýva plod bielej farby s úžasnou chuťou, drevené jablko (wood apple) - vyrábajú sa z neho vynikajúce džúsy a džemy, ružové jablčko (rose apple), durian so skvelou chuťou ale s výraznym zápachom, viacero druhov gravioly (anony) a mnoho mnoho ďalšieho.
Pochopiteľne nie všetky druhy ovocia môžete pri Vašej návšteve ochutnať, záleži na sezóne, či bude dané ovocie dostupné.
Nápoje
I keď je voda z vodovodu vo vačšine hoteloch pitná, odporúčame piť balenú vodu. Tú kúpite takmer na každom kroku a 1,5l flaša stojí okolo 0,50 Eur.
Čaj - nápoj ktorým sa Srí Lanka preslávila a patrí k najväčším producentom čaju na svete. Tu sa pije čaj s mliekom a cukrom, zvyčajne veľmi presladený. Miestna káva sa tu veľkej obľube neteší, ale vo väčšine hotelov a reštaurácií Vám už pripravia strojovú kávu ako espresso, capuccino a iné. Určite ochutnajte čerstvú kokosovú vodu z mladých kráľovských kokosov, ktoré predávajú na každom trhovisku a pri cestách. A samozrejme nevynechajte fantastické čerstvé džúsy, na štýl "smoothie", od výmyslu sveta - banánové, ananásové, papájové, melónové, limetkové, mangové, z marakuje, z granátového jablka, s kokosovým mliekom a mnohé ďalšie, ktoré Vám pripravia v každej reštaurácií a juice baroch.
Alkohol kúpite len v špecializovaných obchodoch a reštauráciach. Z alkoholických nápojov je populárne pivo, ktoré sa tu aj vyrába. Najobľúbenejšia značka je Lion, najmä svetlý ležiak ale vyrábajú aj verziu "strong" s obsahom alkoholu 8,8%. Medzi miestnymi je veľmi obľúbený mierne alkoholický nápoj - Toddy - tzv. palmové víno. Získava sa narezavaním kvetov palmy, zachytávanim vytekajúcej živice a jej následným skvasením. Ďalší obľúbený alkoholický nápoj "arack" sa získava destilovaním palmového vína. Dostať ho v najrôznejších kvalitách, v niektorých prípadoch sa necháva dozrieť v sudoch až do 15 rokov, obsah alkoholu sa pohybuje od 33 - 60%. Chuťou sa podobá rumu alebo whisky, pije sa čistý alebo s colou, sodóu alebo ako súčasť koktailov.